måndag 29 mars 2010

Vapenvård, vintersticklingar och vårtecken

Mmm, det är härligt att utesäsongen har inletts på allvar. Idag hade vi en halvdag utomhus då vi bland annat fick ta sticklingar på vitpil, Salix alba. Men innan vi gav oss ut fick vi en grundlig genomgång av hur vi rengör, underhåller och slipar några av våra viktigaste verktyg.

Vår lärare skruvar isär en Felco-sekatör för att slipa och rengöra skäret. Många smådelar är det, undrar just om alla beståndsdelar hamnade på rätt plats när han skruvade ihop den igen.

Pil är ett av flera vedartade buskar och träd som passar bra att ta vintersticklingar på. Jovisst, klockan visar sommartid och våren börjar visa sig, men än är det alltså inte försent att ta vintersticklingar, dvs vedartade sticklingar som tas när växten är i vila och inte har blad.

Den stora vitpilen, Salix alba, som står i Japandalen på Norrviken mår inte helt bra. Idag tog vi sticklingar av den så att det säkert finns material att ersätta den med om det skulle behövas framöver.

Och idag fick jag fram kameran när jag siktade några härliga vårtecken från Norrviken. Den kinesiska trollhasseln, Hamamelis mollis, är helt bedårande med sina härligt rufsiga blommor på bar kvist.


Och minsann, var det inte en liten snöklocka, Leucojum vernum, som stod och tryckte mot en varm mur?

4 kommentarer:

 1. Ja, vapenvård borde man göra. Min brukar inskränka sig till en dusch med 5-56 mot rosten, aja baja.

  SvaraRadera
 2. Vapenvård är något som vi hos oss tyvärr är väldigt dåliga på. Blir oftast bara lite halvdant och fungerar de dåligt köper man nytt, sånt oerhört slöseri egentligen. Att ta sticklingar är nog bland det roligaste som finns;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Tack Bianca. Du har kanske sett min trädgård på AOT:s forum eller i nån tidning.
  Jag skall fösöka komma ihåg och lägga in lite gamla bilder i mina kommande inlägg. Hade jag varit 10 år yngra hade jag också bytt karriär och skaffat mig papper på mina trädgårdskunskaper ;)

  SvaraRadera
 4. Oj vad fin hasselen är jag har en ormhassel men den hinner nästan inte hängena komma riktigt jag har den kanske för öppet men den är fin ändå.

  Snöklockan var en underbart fin växt.
  Ha en riktigt fin Påskhelg
  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera