tisdag 2 mars 2010

Grönt är skönt!

Jag har tidigare berättat om klassens entrérabattsprojekt. Jag och mina klasskamrater har fått var sin rabattyta längs med den päronträdskantade entréallen. Rabatterna blir det första besökarna möter när de går in i parken och det känns som en ansvarsfylld uppgift att göra dessa till en attraktiv del av Norrviken. Förra årets rabatter blev en succé och jag var riktigt imponerad över hur vilken kreativitet som genomsyrade många av dem.

Min rabattyta, som den såg ut i november förra året. Den är ungefär 7 meter bred och 2.40 meter djup.


Så här ser den ut idag. Blir lite full i skratt när jag läser på mina fröpåsar att vissa av fröerna ska sås direkt på växtplatsen under mars månad. Hur är det möjligt? Undrar just hur vi ska hinna få allt färdigt till i maj.

Jag har drabbats av total grönsakseufori och hittar alla möjliga anledningar att få utlopp för detta. Redan i höstas, när vi fick reda på att vi skulle få fria händer att utforma var sin rabatt föddes en idé som jag sedan dess inte har kunnat göra mig kvitt. Jag bestämde mig för att göra min egen tolkning av begreppet Grönt är skönt. För mig är grönsaker mer än enbart nyttoväxter. Förutom att de är fantastiskt roliga att odla älskar jag dem för att de är så vackra, inte minst i den kreativa köksträdgårdens fantasifulla kompositioner.


I min odlingslott vill jag lyfta fram grönsakernas skönhet och visa hur deras former och färger kan kombineras i en dekorativ prydnadsrabatt. Jag inspirerats av många vackra köksträdgårdar som populärt går under det franska begreppet potager. Men till skillnad från en klassisk potager, där man ju smaplanterar nytto- och prydnadsväxter i en vacker kombination, har jag valt ett utgångsläge där allt i min rabatt ska vara ätbart.

5 kommentarer:

 1. Lycka till med dina planer! Visst är det andlöst spännande att få fundera och planera, för att sedan sätta igång. Och under tiden kanske man ändrar sig hundra gånger...
  Och det gör inget, för det finns ju inte bara ett sätt att lösa uppgifter på:-)

  SvaraRadera
 2. Tack söta H!
  Jomenvisst, det är ungefär som att resa, eller för den delen att köpa smågodis - planeringen är minst lika roligt som själva utförandet. Jag har redan ändrat om mina skisser otaliga gånger och fler lär det bli...

  SvaraRadera
 3. Gud vad härligt att utbilda sig till trädgårdsmästare:) Hade jag varit yngre och helt frisk så hade det varit rena drömmen. Men man får vara nöjd att man kan det man kan:)) Så otroligt spännande och roligt tema att göra en "ätbar" rabatt. Ska bli kul att se det färdiga resultatet. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Häftigt - av alla rabatter har du fått just den som jag hade föra året! =)
  Då kan det ju inte bli annat än bra!

  /Helen

  SvaraRadera
 5. Haha, vilket sammanträffande Helen! Men om jag inte minns helt fel har jag för mig att du berättade att den blev översvämmad. Hmm... inte bra för mina grönsaker.

  SvaraRadera