torsdag 25 mars 2010

Den retoriske ledaren

Den fullständiga benämningen på min utbildning är Trädgårdsmästare - inriktning ledarskap. Namnet skvallrar om att utbildningen siktar mot att ge branschen kompetenta trädgårdsmästare i ledande befattningar. Det innebär att vi läser ett antal kurser som går utanför de gröna områdena, bland annat ledarskap, retorik och företagsekonomi. Enligt kursplanen är målet med utbildningen bland annat att ge nödvändiga kunskaper för att kunna "...verka som småföretagare och arbetsledare inom den gröna sektorn" samt "argumentera enligt vetenskapliga grunder och väl beprövad praktisk erfarenhet."

Det är en och annan som tycker att det är mer eller mindre obehagligt att prata inför grupp och det är något som vår retoriklärare ska se till att vi kommer tillrätta med. Retorikkursen följer över hela utbildningen och ska förhoppningsvis göra oss alla till säkrare, tryggare och framför allt effektivare kommunikatörer.


Vår duktiga lärare i retorik är mycket uppskattad i klassen, trots att några av övningarna tänjer gränserna för en del av oss. Och ja, det där med att bli filmad vid ett övningsframträdande är väl inte helt och hållet min grej får jag nog erkänna. Ännu.

I tisdags rotade vi lite i det här med härskartekniker, dvs mekanismer som vissa människor använder för att sätta sig över eller trycka ner andra. 

Berit Ås, norsk kvinnoforskare och politiker, har observerat, identifierat, beskrivit och satt namn på de fem vanligaste teknikerna som (framför allt) män använder för att överordna sig kvinnor i det vardagliga. Dessa härskartekniker kan användas en och en eller i kombination med varandra. De är:
1. osynliggörande
2. förlöjligande
3. undanhållande av information
4. dubbelbestraffning
5. påförande av skuld och skam


Här är det några i klassen som iscensätter några exempel på härskartekniker för oss andra.

2 kommentarer:

  1. Spännande! Det skulle kanske vara bra att gå några kurser i detta ämne:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Annika är en underbar lärare och hela vår klass har utvecklats väldigt under utbildningen. Jag höll i redovisningen av vårt stora Ängelholmsprojekt häromdagen utan vare sig manus eller nervositet. Det hade jag knappast trott för ett år sedan...
    /Helen

    SvaraRadera