tisdag 16 mars 2010

Härliga Djupedal!

Nu är jag inne på min sista praktikvecka och jag har njutit av varenda dag på på Djupedals plantskola. Det är underbart att äntligen få jobba med växter igen och riktigt härligt att få vara på ett ställe som är så speciellt på många sätt. En av tjejerna som jobbar där berättade att hon ser fram emot varje dag på jobbet. Jag förstår henne, för det är en alldeles särskild atmosfär på Djupedal och alla som är där verkar trivas. Jag också!

Både Jonas Bengtsson och de som jobbar hos honom har varit måna om att jag ska få ut så mycket som möjligt av min praktikperiod och alla delar generöst med sig av sina kunskaper. Jag har fått ta del av allt som görs på plantskolan vid den här tiden på året; alltifrån att så och föröka plantor till att sortera etiketter och plocka ihop beställda ordrar.

Jag och Jonas plockar ihop en av de första beställningarna för säsongen

Är det någonstans man kan lära sig allt man behöver veta om perenner är det på Djupedal. Jonas har odlat sedan barnsben och det han inte vet om perenner är inte värt att veta. Så är det bara. Beställningssortimentet varierar lite grand från år till år och det hänger helt enkelt ihop med kärleken till växterna som är så signinfikant för verksamheten, inte själva vinstintresset.

En bråkdel av alla hyllmeter med kruketiketter. Varje år tillkommer nya arter och sorter till det annorlunda och breda sortimentet.

Ordet massproduktion har man aldrig hört talas om på Djupedal. Däremot vet man hur man fikar! Kaffe med dopp BÅDE till förmiddags- och eftermiddagsfikat är standard. Liksom dessert till varje lunch. Mamma Bengtsson skämmer bort oss rejält med sina bullar, kakor och bakverk. Häromdagen fick jag till och med en liten lektion i tunnbrödbakning i deras stenugn.

4 kommentarer:

 1. Det låter ju helt fantastiskt! vilket ställe!!! Vilka människor!

  Jordnära! :)

  Läckert med brödbaket, vilken bonus!

  SvaraRadera
 2. Ja , det skulle jag kunna tänka mig att Jonas är ;) en person som vet väldigt mycket om perenner. Tur att inte jag skulle praktisera där - jag skulle formligen rullat ut där ifrån om jag skulle klämt i mig hembakt varje dag;)) Skulle ändå vara glad om man fick en bråkdel av Jonas kunskap av perenner och dess skötsel. Lycka till och ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Hello där!
  Jag som trodde du bodde i Skåne, men nu fick jag klart för mig att det heter Djupadal där nere...
  Ha en go söndag!

  SvaraRadera
 4. Åh, Jonas ställe är fantastiskt. Länge sedan jag hade möjlighet att besöka plantskolan (var där med STA en gång). Vilken toppenpraktik!

  SvaraRadera