fredag 25 februari 2011

Ympa, ympa, fallerallera!

Mitt i värsta projektarbeteshetsen (nåja, än så länge är vi förhållandevis lugna men det kommer bli värre) fick vi igår ett välkommet avbrott. På med arbetskläderna och ut till Hallandsåsens plantskola där vi blev försedda med var sin ympkniv, några grundstammar och ett gäng ympkvistar.


När man ympar ska ympkvistarna (äppelträd i vårt fall) skäras med ett jämnt snitt. Därefter tar man en grundstam med motsvarande grentjocklek och gör ett likadant snitt. De två grenarna läggs ihop så att snittytorna ligger tätt mot varandra och därefter binder man ihop dem med en plastremsa så att ingen luft kommer in. Ympkvisten kortas in ovanför en knopp och voilà - ett nytt litet äppelträd har fötts!


Riktigt kul och lärorikt men faktiskt svårare än jag först trodde att få riktigt bra snits (!) på snitten. Med mig hem från plantskolan fick jag tre olika sorter; PG Bergius, Discovery och Ingrid Marie.

4 kommentarer:

 1. Rhododendron har jag ympat men aldrig äpple;) Det är svårare än det ser ut men det som är värst tycker jag är att jag inte orkar vira "tapen" mina tummar klarar inte det:)) Tur är väl det annars hade jag väl ympat mängder haha. Kul att du fick med dig så fina ympar hem. Ha en trevlig helg/Monne

  SvaraRadera
 2. Visst är det kul! Jag har också ympat på skolan, och hemma. Varendaste en har tagit sig, även dom med inte lika fint snitt ;-) Fast barkymp har jag inte lyckats med, det som skall vara så lätt... :-(

  SvaraRadera
 3. Undrar hur lång tid det tar från ympande tills det blir ett träd som börjar ge frukt? Gissar på minst tre år. Antar att du måste jordslå dina plantor i krukor växthus innan de kan får komma ut. Måste vara roligt att då lära sig detta!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Laila, vanligast är nog att de ympträd som säljs på plantskolorna är åtminstone tre år gamla. Jag har krukat in mina små ympar och förvarar dem svalt (men frostfritt) tills ljuset och värmen börjar komma. Därefter får de flytta ut i växthuset där jag tror att jag låter dem stanna och gotta sig hela säsongen.

  Ska bli kul att se om det lyckas, har som sagt aldrig prövat ympning förut.

  SvaraRadera