onsdag 16 februari 2011

Startskott för slutprojektet!

Nu börjar det verkligen närma sig slutet. För i måndags påbörjade vi den allra sista etappen i skolan, nämligen ett större projekt där vi ska knyta ihop många av kurserna vi har läst under utbildningen.

Projektet går ut på att vi ska arbeta i grupper om fem personer, där vi på uppdrag av Kärnfastigheter i Helsingborg ska skapa eller arbeta om en utemiljö på en given plats. Projektet är alltså "skarpt läge" och om beställaren är nöjd med vårt förslag kommer miljön realiseras och därmed anläggas. Vi var fem grupper som fick titta på sju objekt med olika verksamheter; förskola, LSS-boende, fritidsverksamhet, flerbostadshus med flera. Vår grupp valde ett LSS-boende med två bostadsbyggnader och kringliggande utomhusmiljö.

Igår var vi ute och kikade på objekten, som alla ligger i Helsingborgsområdet, och därefter sparkades arbetet igång med en inspirerande föreläsning av Maria Arborgh (Svt:s Söderläge för er som minns).


Med handledning av bland andra Maria ska vi analysera platsen, titta på möjliga utvecklingsområden, skapa en ny utemiljö och presentera vårt förslag i detalj för både uppdragsgivare och press.

Idag hade vår grupp ett första projektmöte där vi påbörjade vår kreativa process med att analysera platsen som den ser ut idag. Vi utgick från några bestämda frågeställningar: Vilka ytor används och hur ser de ut? Vilka rörelsemönster till och från byggnaderna kan identifieras? Vilka vyer erbjuder/saknar platsen?


Under sex veckor ska vi arbeta fram det förslag som slutgligen ska presenteras för uppdragsgivaren. Det är bara att kavla upp ärmarna och bereda sig på ett intensivt arbete.

5 kommentarer:

 1. Wow vilken utmaning för er:) Ska bli spännande att följa och sedan se resultatet:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Spännande! Nyfiken på vad LSS betyder - okunnig som jag är.
  Lycka till
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Tack!
  Självklart är ett litet förtydligande på sin plats. Jag fick själv googla mig fram till den exakta betydelsen av LSS, vilket alltså är: Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

  Det ställe som jag och min grupp ska arbeta med har boende med grava handikapp.

  SvaraRadera
 4. Oj vilket roligt slutprojekt ni har! Vi har individuella examensarbeten på 8 p och det har kännts jobbigt ända från det att vi började utbildningen. Visst har vi haft om rehabträdgårdar och handikappanpassade trädgårdar med (tror kursen ette utemiljön sociala betydelse eller liknande), det tyckte jag iaf var ett väldigt trevligt ämne. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Önskar er lycka till med detta spännande projekt!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera