onsdag 2 februari 2011

TEMA: Trädgårdsmästarelev på Norrviken

Maria Berggren
Maria är en av fem tjejer som utgör klassens ”Halmstad-liga”. Varje dag pendlar hon och de andra drygt åtta mil Halmstad - Norrviken tur och retur för att ägna sig åt sin livsdröm, att utbilda sig till trädgårdsmästare.


Foto: Mattias Månsson

Maria har alltid haft ett stort intresse för natur och trädgård och som barn älskade hon att vara hos sin mormor och morfar som hade en stor naturlik trädgård ute på landet. Under gymnasietiden tog hon alla chanser att vara i den lokala blomsteraffären – hon gjorde sin praktik, sommarjobbade och arbetade extra där på helgerna. Så småningom fick hon anställning i butiken och hann jobba där i sju år innan verksamheten konkurrerades ut av Blomsterlandet och personalen fick sägas upp.

Därefter försörjde sig Maria under närmare tjugo år genom diverse olika jobb; hon körde taxi, jobbade i hamnen, arbetade i hemtjänsten och som biträde i en livsmedelsaffär. Men efter flera år med egen trädgård växte sig trädgårdsintresset bara större och tanken på att kunna leva på sin hobby lockade. En dag såg hon en annons om utbildningen i en tidning och bestämde sig för att ta chansen och söka in.

-Tiden var inne och jag kände att jag inte ville höra mig själv säga i efterhand ”varför gjorde jag det inte?”. Men det var trots allt lite läskigt när jag fick antagningsbeskedet i handen – nu blev jag ju tvungen att ta ställning! Jag frågade mig själv om jag var beredd att lämna min trygga anställning och kasta sig mig in i en helt oviss framtid.

Foto: Charlotte Mårtensson


Nyfikenheten och det brinnande intresset avgjorde och med facit i hand säger Maria tvärsäkert att hon aldrig skulle vilja ha det ogjort.

-Utbildningen har gett mig så oerhört mycket. Att få ägna dagarna åt det som är allra roligast i livet är en ynnest och att vistas och studera i den härliga miljö som Norrviken erbjuder är fantastiskt! Dessutom är det ganska stärkande att veta att man faktiskt fixar upp att plugga ”på gamla dar”. Jag fick en kick av att träffa nya människor som delar mitt intresse, det är ju så skönt att kunna prata blommor med sina klasskompisar dag ut och dag in utan att någon blir uttråkad!

Bilden är tagen på ett dagis där Maria gjorde praktik förra sommaren.
Foto: Charlotte Mårtensson


Om sin egen roll i klassen säger sig Maria vara den som lyssnar, iakttar och försöker ta in så mycket som möjligt.

-Jag försöker vara aktivt närvarande på lektionerna. Nu när jag har satsat på att utbilda mig vill jag ha ut så mycket som möjligt av undervisningen. Jag har lärt mig massor, men om jag kunde ändra på något i utbildningen skulle jag i så fall önska mig ännu mer praktiskt arbete.

Om några månader tar Maria, jag och våra klasskamrater examen. Vad som händer därefter är inte helt klart för Marias del men hon har, likt flera andra i klassen, börjat fundera på att starta eget trädgårdsföretag. Om allt går som hon vill kombinerar hon företagandet med sitt gamla jobb i livsmedelsbutiken.

Jag håller båda tummarna för att det blir precis som Maria önskar!

1 kommentar:

  1. Ja med, underbart att människor "vågar" satsa på sitt intresse:) Ha det got/Monne

    SvaraRadera