tisdag 20 april 2010

Skötselprojekt och allmän uppsnyggning

Den 1 maj slår Norrvikens Trädgårdar upp portarna för säsongen. Att det bara är en och en halv vecka till dess skulle säkert få vilken parkansvarig som helst att bli knäsvag. Det är stora ytor som ska fixas och just nu ser parken faktiskt ganska sjabbig ut. Och det är kanske inte så konstigt, eftersom det är knappa resurser som är avsatta till detta och att det mig veterligen inte heller finns någon långsiktig skötselplan. Detta beror naturligtvis helt och hållet på att Norrvikens framtid är ett stort frågetecken. Idag ägs parken av en stiftelse som i sin tur har arrenderat ut skötseln till NTAB (Norrvikens Trädgårdar AB). Arrendekontraktet med NTAB går ut i september 2010 och därefter är det osäkert vad som händer.

Allén med entrérabatterna som den såg ut i maj förra året

I nuläget är det enbart två personer (!) som jobbar i Norrvikens Trädgårdar och deras tid räcker egentligen inte till för mycket mer än att hålla ordning på grusgångarna och köra bort ris och skräp. Vilken himla tur att vi är 28 entusiastiska trädgårdsmästarelever som gärna hjälper till att hålla parken i bästa möjliga skick!
Några av mina härliga klasskamrater; Gunilla, Lisa, Siv och Marie

I vår undervisningsplan är det mycket schemalagd tid för skötsel och underhåll under våren. Vi är ett antal grupper som ansvarar för lite olika delar av parken och min grupp har bland annat fått uppdraget att ha hand om området framför Villa Abelin, Finrummet (som egentligen inte är ett rum utan den delen av den så kallade huvudaxeln som leder fram till Barockträdgården), Körsbärsträdgården och Mästarrabatterna. I vårt uppdrag ingår att sköta, underhålla och förbättra områdena och detta ska göras utan extra medel, det får alltså inte kosta något. Vi har därför tagit fram en skötselplan med en nulägesanalys, målbild och arbetsplan som vi ska följa under säsongen.

Städning av Finrummet. Vi tycker för övrigt att det är ett ganska missvisande namn för denna långa grusgång som är kantad av längsgående rabbatter vilka omgärdas av höga bokhäckar. Det kanske är någon bloggbesökare som har förslag på ett namn som passar bättre?

Jag ägnade det mesta av min tid vid mästarrabatterna. Konceptet Mästarrabatten skapades av GRO (Gröna näringens riksorganisation) år 2006 och syftet är att ge inspiration till nya sätt att komponera odlingsvärda rabatter. Varje år får en utvald trädgårdsmästare uppdraget att komponera en rabatt som ska fungera i vanliga villaträdgårdar.

På Norrviken finns ett särskilt trädgårdsrum med samtliga tidigare mästarrabatter. 2009 års rabatt, Solbacken, komponerades av landskapsarkitekten Torsten Wallin och är en genomtänkt rabatt för alla årstider. Klicka här för att komma till en länk där kompositionen visas i detalj.

Om man studerar bilderna och växtlistan ser man en rabatt som blommar från tidig vår till sen höst. Men under tiden som vi putsade och klippte ner de vissnade perennerna upptäckte vi att det saknades något väsentligt. Var fanns alla vårlökarna? Inte ett spår av vare sig pärlhyacinter, narcisser, tulpaner, allium eller irisar. Har de som anlade rabatten förra året helt enkelt "glömt bort" lökarna eller är det ett medvetet bortval av ekonomiska skäl? Och hur det blir med 2010 års Mästarrabatt har jag ingen aning om. En inte alltför kvalificerad gissning är att den, som det mesta här på Norrviken, får stå tillbaka så länge det inte finns någon som är villig att ta över driften och därmed skjuta till de medel som behövs för att rädda parken från förfall.

3 kommentarer:

  1. Kul att Norrvikens Trädgårdar öppnar upp och finns med bland trädgårdarna som visar upp sig.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  2. Säger som Birgitta, kul att N T öppnar och vilken himla tur att det finns entusiaster som du och dina vänner som jobbar och sliter i rabatterna:) Hoppas att några sponsorer visar sig också. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Jo du, 2009 års rabatt (som skulle planterats i maj) blev inte av förrän i augusti av både ekonomiska och tidsmässiga skäl. Och i höstas var vår klass nästan inte alls på Norrviken - det borde alltså varit ni som skulle ha planterat lökarna! =)
    Bra i alla fall att man delat upp parken i skötselområden. I fjol var vi mest och petade lite här och var, och inte nåt blev ordentligt gjort. Man lär sig tydligen efter hand...

    SvaraRadera