tisdag 13 april 2010

Barr, barr, barr - en härlig utmaning!

Knappt har vi pustat ut efter barkvisttentan (jodå, trots en del vånda tog jag mig igenom den galant) förrän det är dags för en av mina större utmaningar, nämligen barrväxter. Vi har fått en lista på 37 olika barrträd och -buskar som vi ska lära oss de vetenskapliga namnen på - en baggis i sammanhanget - den stora prövningen blir att känna igen dem alla och framför allt att se skillnad på dem.

Abies koerana, koreagran. Den känns igen på sina korta, lite plastiga barr som ofta är ljusa på undersidan och, förstås, på sina lilafärgade kottar. (Bilden är lånad)

I sanningens namn hade jag inte en susning om att vi hade så många olika arter i Sverige och om jag ska vara helt ärlig har jag inte hört talas om hälften av dem. Vad sägs till exempel om nordmannsgran, blå atlasceder, kinesisk sekvoja, ärtcypress, kryptomeria, blyerts-en, serbgran, douglasgran, hiba och hemlock?

Brödgranen, Araucaria araucana, är ganska lätt att känna igen på sitt typiska växtsätt. Knivigare är det att se skillnad på de sju olika enarna som finns med på vår växtlista. (Bilden är lånad)

Men det är också detta som är så underbart med min utbildning, att jag får lära mig massor! Och ju mer jag lär mig, destom mer vill jag veta. Jag är så oerhört tacksam över att ha förmånen att tillbringa två läsår i ett av Sveriges i särklass vackraste klassrum, nämligen Norrvikens Trädgårdar.

7 kommentarer:

 1. Tssss.... ja, se dagens ungdom... inte hört talas om hälften... tssst:-)))

  Skämt åtsidao! Vabra att du klarade barkvisten! Grattis! Själv tycker jag att barren är snäppet värre! Men det är väl för att jag är så hiiiimla ointresserad av dem...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Grattis till att du klarade tentan:) Barrväxter är mycket vackra, ångrar lite att vi inte planterade in mer barrträd från första början i vår trädgård. Hoppas att nästa tenta går lika galant nu då:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Älskar barrisar, har ett helt gäng av dem, underbara enkla och lättskötta träd som förgylller trädgården vintertid!
  Plantera mera barr!!!!
  Kram Ullis
  Ops glömde nästan säga grattis till tentan!!!

  SvaraRadera
 4. Grattis till tentan och tack för alla trevliga inlägg. Jag lär, jag lär;)
  Ha det gott, Charlotta

  SvaraRadera
 5. Hej,hej!
  Barr är mycket min melodi. Jag älskar doften och det vintergröna.I min "plastiga" koregran sitter en massa olika fåglar och äter kottarna så att kvar blir bara nakna uppstickande pinnar. En riktig fågelfavvo!/Anja

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker kotte! Och, vilket jobb att lära allt, visste inte heller om den mångfald!
  :)

  SvaraRadera
 7. Hej. Jag sökte på Araucaria och hittade din sida och ditt foto här. Kul att du har varit så mycket på Norrviken, jag älskar den parken. Vet du om Brödgranen klarar sig utomhus i Sverige. Är bilden från Norrviken?

  SvaraRadera