onsdag 2 mars 2011

Stora planer för Norrvikens Trädgårdar

Idag släpptes Den Stora Bomben som vi alla gått och väntat på, vid en presskonferens i Båstad. Projekt Lilla Båstad, med entreprenören Erik Paulsson i spetsen, har stora planer för hur Norrviken ska utvecklas (eller exploateras om man föredrar det begreppet).

Alla vet ju att underhållet på Norrviken sedan en tid tillbaka är rejält eftersatt och att det krävs stora ekonomiska insatser för att rädda parken från ett totalt förfall. Det har gått många turer i den segdragna processen om en rimlig lösning och det har varit många aktörer inblandade, alla lika angelägna att försvara sina intressen.

Den plan som idag presenterades för pressen går ut på att göra Norrvikens Trädgårdar till Bjäres nya mötesplats. Bland annat vill man bygga en hel by vid nuvarande parkerings- och entréområdet med bostäder, utbildningsverksamheter, konsthall, hantverkscentrum, företagsby, ett mindre torg och parkeringar.

Illustrationen är lånad från Lilla Båstads hemsida

Projektet lovar dock att trädgårdarna ska bibehållas och på hemsidan kan man läsa följande:
"Vi ser inte att det finns ett motsatsförhållande i utvecklingen av området parallellt med utvecklingen av de historiska trädgårdarna. Vi vill att detta nedgångna område åter ska blomstra. /..../ Den befintliga trädgården kommer att vårdas och utvecklas till en uppskattad och välbesökt oas, samtidigt som den får nya komplement och attraktioner."


Visionen är således att skapa en attraktiv mötesplats, med trädgårdarna i centrum, som i sin tur ska möjliggöra en ekonomiskt hållbar lösning för Norrvikens framtida utveckling.

Planskiss över Lilla Båstad. Klicka här för att komma till en länkad pdf-fil där bilden visas i större format.

Detta var ett riktigt spännande förslag men jag gissar att sista ordet ännu inte är sagt. Projekt Lilla Båstad har bjudit in Bjäreborna till diskussion redan nu på lördag. Det ska bli intressant att följa utvecklingen och hur förslaget mottas av olika intressegrupper.

Själv har jag inte hunnit sätta mig in i förslaget i detalj, men det är helt klart att investerarnas planer för Norrviken är långsiktiga och att man är beredd att skjuta till en stor summa pengar för att få området på fötter igen. Det betyder mycket, väldigt mycket.

Läs mer om projektet här:
Helsingborg Dagblad
Lilla Båstads hemsida
Sydnytt
Kvällsposten/Expressen

TV-inslag:
Sydnytt i Svt Play

6 kommentarer:

 1. TAck Bianca, det ska bli kul att se vad som blir av detta! kram H.

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för informationen och jag är super glad och är övertygad om att det kommer att bli jätte bra.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 3. Man kan bara hålla tummarna!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Låter ju som om det skulle kunna bli väldigt bra:) Allt samlat på en plats så att säga:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Hej Bianca!

  Vad roligt att du gillar armbandet som jag gjorde till Anette! Alla smycken jag gör är unika så jag kan inte göra ett exakt likadant till dig, men jag gör gärna något liknande. Är det ett armband du helst vill ha?

  SvaraRadera
 6. Bara de lämnar backarna omkring de historiska trädgårdarna i fred, de är en del av Abelins tanke när han skapade trädgårdarna. Man skulle ha utsiktspunkter mot naturen från den anlagda trädgården. Förslaget hoppas jag innehåller stora marginaler till Norrviken. Jag tror egentligen inte alls på idén, om de nallar på marken nedanför och ovanför. Bättre att de bygger på andra sidan vägen eller utom synhåll för trädgården. Jag är MYCKET skeptisk till bröderna Paulssons. Det kan vara början till slutet för Norrvikens trädgårdar. Tyvärr.

  SvaraRadera