söndag 29 augusti 2010

Kärt återseende!

(eller: Knockad av växtkraften!) 

I morgon börjar skolan igen och jag har just landat med mitt pick och pack på Norrviken. Jag laddade för en kvällstur i parken och det var verkligen ett kärt och känslosamt återseende. Det har hunnit gå en och en halv månad sedan jag senast var på Norrviken och det är fantastiskt mycket som har vuxit upp sedan dess. Jag minns vårens hårda slit med våra olika projekt; köksträdgården, renässansträdgården, vinterträdgården, utställningsväxthuset, nordtyska trädgården och inte minst våra entrérabatter. Vi kämpade otroligt hårt för att få allt på plats innan vi lämnade skolan och Norrviken inför sommaruppehållet och trotsade både regn och sena kvällar.

Entrérabatterna har fått en rejäl skjuts av långvarig värme och (till slut) välbehövligt regn. Många av dem är fantastiskt  ljuvliga och jag ska ta mig en ordentlig runda med kameran endera dagen. Men jag tappade verkligen hakan när jag fick se min egen rabatt, "Grönt är skönt", den hade vuxit till oigenkännlighet. Inte vackert dierkt, men jag fick mig ett riktigt gott skratt. Och jag är trots allt ganska stolt över att jag faktiskt lyckades få mina purjolökar, som jag införskaffade från grönsaksdisken i en av ortens livsmedelsbutiker och utan pjosk bara tryckte ner i jorden, att blomma!


Min första skiss av rabatten. Jag såg framför mig grönsaker i olika färger och former som bildade ett tydligt mönster. Såhär presenterar jag min rabatt för besökarna:
"GRÖNT ÄR SKÖNT - För mig är grönsaker mer än enbart nyttoväxter. Förutom att de är fantastiskt roliga att driva upp från sådd till skörd, älskar jag dem för att de är så vackra, inte minst i den kreativa köksträdgårdens fantasifulla kompositioner. Deras skönhet, spännande former och mångsidighet väcker min lust att odla. Därför vill jag hylla dem med en helt egen tolkning av begreppet grönt är skönt. Alla växter i min rabatt är ätliga, även blommorna. Varsågod, sträck in en hand och provsmaka!"

Här följer en liten bildkavalkad av min rabatt - från planeringsstadiet till dagens, eh..., grönsaksdjungel. Voilà!

I början av mars. Snön låg i drivor och täckte halva stammen på päronträdet som står i min rabatt. Känns oerhört längesen.


I slutet av april kom första jordlasset på plats. Vi har haft en riktigt bra dialog med Rölunda Gård, som sponsrade alla elever med jord, gödsel och täckmaterial.


Sådärja, nu är det bara att börja plantera ut alla småplantor som jag har sått, pysslat, vattnat, täckt med fiberduk, flyttat ut och in och ut och in och ut och in....

 
Okejdå, jag får väl erkänna att just purjolökarna inte kommer från någon av mina fröpåsar. Det var ett roligt experiment som faktiskt lyckades.
I början av maj. Här testar jag min krukidé.


Mitt fina smidestorn som jag är så glad över. Det är Johan Hoffman på Hoffmans smide i Båstad som har tillverkat det åt mig efter en ritning som jag hittade på Claus Dalbys blogg. Ett stort tack till er båda!


Den 21 juni. Nu börjar man ana rabattens struktur.


"Krukspirorna" har Johan Hoffman tillverkat efter mina skisser. 


Första purjolöksknoppen!
Mangold på nära håll. Jag planterade en liten häck av sorten 'Bright Lights' längst ut mot gången. Under mangolden skymtar täckmaterialet som jag använder, nämligen kakaoflis. Det var spännande att testa ett för mig nytt material som enligt den svenska leverantörens utsago håller både sniglar och ogräs borta från planteringarna.


En serpentin av palmkål som kantas av 'Lollo Rossa'

Krukor på rad...


Älskade purjolöksknopp.


I början av juli hade rosenbönorna svingat sig hela vägen upp i smidestornet.


I slutet av juli såg rabatten ut så här.


Bronsfänkålen i rabattens bakkant är en ny bekantskap som jag definitivt ska återkomma till.


Solrosorna har en given plats i köksträdgården!


Blommande purjolök!


Ikväll var jag endast utrustad med min mobilkamera. Det var lite för mörkt för att det skulle bli några bra bilder, men den här kanske ger en liten hint om hur mycket det har vuxit sedan sist.


Purjolöken blommar fortfarande med blommor stora som tennisbollar. Det kommer inte bli ett år utan min nya favorit i mina egna rabatter därhemma!


6 kommentarer:

 1. Ojojoj vad det har växt:) Tänk att det går att göra en rabatt både vacker och ätlig:) Lycka till med fortsatt utbildning och projekt. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Hejsan!

  Undrar om du har en mail som jag kan nå dig på, angående bloggen? :)
  I så fall vore det bra om du maila den till mig på kristine@perpr.se

  Vänliga Hälsningar
  Kristine Ridiko

  SvaraRadera
 3. Ett stort grattis till ett enastående jobb! Underbart och jätte roligt att få följa!

  SvaraRadera
 4. Ett fint arbete du har gjort! /Anja

  SvaraRadera
 5. Gillar verkligen din odling och det där med kruorna var ju för himla snyggt!
  Vinnaren var också fin tycker jag en värdig sådan, hälsa henne så gott från mig.
  Ha det gott
  Så hörs vi
  Annika

  SvaraRadera
 6. Så himla snyggt grönsaksland!

  SvaraRadera