onsdag 24 februari 2010

Vintersysslor på plantskolan


Även om det känns som att vinterbryderierna och snöröjningen har dominerat arbetsinsatserna (åtminstone för delar av personalen) den senaste veckan, finns det trots allt en hel del jobb som har med växter att göra. På Djupedal köper man in en del av växtmaterialet från Holland, bland annat barrotade växter, som sätts i krukor så att de kan växa till sig på plantskolan. Under tiden jag har varit där har vi exempelvis krukat Lamprocapnos spectabilis (löjtnanshjärta), Hepatica (blåsippa), Hemerocallis (daglilja), Trillium med flera.

Underbart att få sätta fingrarna i levande växtmaterial!

Idag har jag även fått lära mig att ta rotsticklingar, något som jag aldrig provat på förut. Sticklingarna - som i det här fallet var olika sorters Anemone x hybrida (höstanemon) - tas från moderplantor som drivits upp under förra säsongen. Man "slaktar" helt enkelt en liten planta och ur den kan man ta över 20 små rotsticklingar som sätts i pluggbrätten med såjord.

I skenet av växthusbelysningen visar Jonas hur man tar rotsticklingar av höstanemon.

Innan sticklingarna sätts i jorden måste man vara noga med att pluggbrättena är desinficerade och på Djupedal har man utvecklat en alldeles egen (?) metod. Man skottar helt enkelt ut en lagom stor ficka i den meterhöga snön. Där placerar man en ombyggd grismatskokargryta på vilken man monterar en hemmabyggd skorsten. Därefter laddar man grytan med torr ved, tänder på och fyller grytan med vatten. När vattnet börjar koka slänger man i pluggbrättena och fiskar upp dem efter en stund med en grep, vars tänder passar precis i pluggbrätternas hål.

Voilà!

3 kommentarer:

  1. Hej B!
    Det artar sig fint med bloggen ser jag, härliga bilder och texter!
    Nu vet jag hur man gör när man blir följare;-)
    Så nu kan jag hålla bättre koll på vad du hittar på för bus därnere...

    Ha en go kväll, H.

    SvaraRadera
  2. Tack för att du delar med dig av detta.
    Så roligt att se.
    Smart att värma.
    Jag drar med en sopborste på insedan så rasar det ner. Fast då måste man göra det när det är nysnö.
    Kul om du är intresserad av våran bok.
    En Lisa för själen.
    Följ med Helen till mig någongång under våren.
    Så kan du få se verkligheten...från boken.
    Annika

    SvaraRadera