måndag 17 januari 2011

Ingen mer trädgårdsmästarutbildning vid Norrvikens Trädgårdar

De som började den tvååriga trädgårdsmästarutbildningen i höstas blir troligtvis den sista kullen som får förmånen att utbilda sig vid Norrvikens Trädgårdar. Åtminstone på ett tag, för när YH-myndigheten idag offentliggjorde vilka utbildningar som får beviljat statsbidrag framöver var Trädgårdsmästarutbildningen vid  Norrvikens Trädgårdar som bedrivs av Akademi Båstad var alltså inte en av dem. Av totalt hela 885 ansökningar (inom alla utbildningsområden) i hela landet var det endast 235 som beviljats stöd.Det är naturligtvis en stor besvikelse och det väcker faktiskt en del frågetecken hos mig. Kanske inte specifikt det faktum att Akademi Båstad inte får fortsätta att bedriva trädgårdsmästarutbildningen vid Norrviken, utan att inte en enda KY-utbildning inom trädgårdssektorn i hela landet kommer att starta till hösten.

YH-myndigheten har klumpat ihop utbildningarna inom lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske i en enda grupp som tillsammans har ansökt om 503 utbildningsplatser. Av dessa har 187 platser beviljats, bland annat för gårdsmästare, beridare, klövvårdare, headgreenkeaper med sportytor, yrkesbiodlare, skogsvårdstekniker med flera. Men antalet trädgårdsmästarplatser är alltså noll. I hela Sverige!

Såhär förklarar YH-myndigheten bakgrunden till bedömningarna på sin hemsida:
"Det finansiella utrymmet är begränsat, vilket medför att det inte varit möjligt att prioritera alla ansökningar, även om kvalitet och måluppfyllnad är god. I första hand har myndigheten valt att prioritera utbildningar som leder till kompetenser med stort eller mycket stort värde för arbetsmarknaden."

Tillväxten inom trädgårdsbranschen är stor och framtidsutsikterna är riktigt goda. Alla tendenser pekar på att trädgårdsnäringen kommer att växa och analytiker och andra förståsigpåare matar oss med samma budskap: trädgårdnäringen är en blomstrande branch! Och om man omsätter denna statistik till rena fakta för dem som har gått utbildningen vid Norrviken ser man samma sak: majoriteten av de som tagit sin examen arbetar idag inom trädgårdsnäringen. Så sent som för ett år sedan var man faktiskt så säker på att utbildningen skulle leda till arbete att man utfäste en jobbgaranti efter examen.

Hur ska man då tolka YH-myndighetens beslut?

5 kommentarer:

 1. Men vad tråkigt att höra. Och lite konstigt att det inte blir några trädgårdsutbildningar när det nu är ett så stort intresse för just dessa utbildningar. Jag är glad att jag hann satsa på mina drömmar innan det var för sent!

  SvaraRadera
 2. Jag med, vi tillhör de lyckligt lottade Maja!

  Och jag avhåller mig från att tolka in några som helst konspirationsteoretiska aspekter - MEN visst har Trädgårdssverige blivit bombarderade av märkliga signaler uppifrån den senaste tiden:
  *EU:s nya frödirektiv
  *Nedläggningen av SKUD

  SvaraRadera
 3. Ytterligare en bekräftelse på att myndigheter oftast har väldigt konstiga beslutsfattare! Mycket tråkigt att höra. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Jo jag forstar att ni ar glada att ni redan har tagit taget. Jag har till sist borjat bestamma mig for vad jag vill gora i livet och nu bekraftas deet jag i princip forstatt i mitt sokande efter bra kurser. Surt sa raven...:S

  SvaraRadera
 5. Jenny Nilsson7 april 2011 19:35

  Alnarp finns alltid. Inte lika praktiskt inriktad som en YH, men trädgårdsingenjörsutbildningen är inte beroende av YH-anslag. Att vara utbildad på Alnarp ger även en viss tyngd på arbetsmarknaden, då de flesta personer som sedan ger en jobb har läst där.

  SvaraRadera