söndag 11 juli 2010

Mer Mandelmanna-mania

Två veckor går snabbt. Jag har just kommit hem efter min första sommarperiod på Djupadals gård i Rörum och ägnar en stund åt att sortera mina intryck och bilder. Det har varit ett par härliga veckor och jag ser det som en förmån att få vara där. Lika glad är jag över att jag ska åka tillbaka i slutet av sommaren och spendera ytterligare två veckor på gården.

Det är ett unikt ställe med en alldeles särskild atmosfär - människor kommer och går och ingen lämnas oberörd över den harmoni som råder.

Här följer några bildnedslag från mina två veckor på Mandemanns Trädgårdar.

Svinmålla så långt ögat kan nå. Ogräset har tagit över odlingen fullständigt, men efter en del letande lyckades vi rensa fram några rader av frilandsgurkor. Eva är också trädgårdsmästarpraktikant och läser på Hvilan.

Ett av gårdens mobila hönshus.


En annorlunda djurbostad. Ett konstprojekt som byggdes upp under tiden jag var där och som ska hysa in både fåglar, får, bin, fiskar, grisar och andra djur som känner för att flytta in. Läs mer om projektet på Mandelmanns Trädgrådsblogg.


Det stora växthuset.


Tomater så långt ögat kan nå. Varje morgon ägnade jag ett par timmar åt att pollinera, binda upp och tjyva tomaterna i det stora växthuet. På vintern fungerar växthuset som natthärbre åt fåren. På våren blandas halmbädden runt med gödslet och utgör stommen till tomatodlingen. Därefter kompletteringsgödslar de bara med lite nässelvatten då och då. Och både tomater och gurkor växer så det knakar!


Här kupar jag rödbetorna med en gammaldags hjulhacka.


Jorden är lätt och består mest av sand. Nåja, arbetet är inte så tungt som det kanske ser ut.

Dammarna blir snabbt algbevuxna, det är bara att hoppa i båten....

... och ge sig ut på algfiske.


Algerna används till att täcka jorden kring träd, buskar och odlingar. De ger både näring och hjälper till att hålla fukten kvar i marken. Här är det en liten katsura-häck som kantats med alger på typiskt Mandelmanna-manér. Man tager vad man haver, helt enkelt. Ibland är det fårull, ibland alger.

Anders, Marie och Joppe rensar delar av dagens skörd som ska användas i cafét eller säljas i butiken.

Lök och vitlök...

 späda morötter och rödbetor...


sallat...

...och nypotatis. Allt skördas samma dag som det säljs i butiken. Intresset är stort och det mesta säljer slut.

Är det månne Gustavs fiolspelande som drar hit folk från när och fjärran?

Folkhav i trädgården

Sittplatser i fårullen

SÅ vackert, suck! En kaskad av pionvallmo, prydnadskål och fårull i mjuka former. Marie har verkligen en känsla för det sköna.

Det ska bli fint att komma tillbaka efter semestern och se vad som har hänt sedan sist. Under tiden kommer jag att hålla mig uppdaterad genom Mandelmanns Trädgårdsblogg.

6 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig av dina bilder från Mandelmanns;) Det ser så underbart vackert och harmoniskt ut. Lycka till med resten i höst. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Tack för dina fina ord, Monne! Vad vore väl min blogg utan dina uppmuntrande kommentarer?
  /Bianca

  SvaraRadera
 3. Hej B!
  Underbart inlägg, måste försöka att komma dit i sommar... tänk den som hade en gård och kunde jobba med den typen av odling och försäljning... Suck, i nästa liv kanske:-)

  Ha det gott! Får du nån semester i år då? H.

  SvaraRadera
 4. Åh! Det är så fint där! Jag var dit förra sommaren och hälsade på Joppe, vi går i samma klass. Hoppas åka dit senare i sommar igen...
  Ha det fint
  Nanna

  SvaraRadera
 5. Oj, så ljuvligt - verkligen min definition på en sann idyll och harmonisk tillvaror. Jättekul att hitta till dig och din blogg och underbart att se att du har tagit steget/en att förverkliga din dröm. Är själv en kontorsråtta som hoppas kunna byta den instängda kontorstillvaron mot ett härligt grönt utomhusliv på sikt. Grattis till ditt mod!

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  Har kikat runt och du har ju en jättetrevlig blogg. Ska bli kul att följa dig och din trädgårdsmästarutbildning.
  Ha det så bra,
  Lydia

  SvaraRadera