tisdag 7 december 2010

Mästare eller inte mästare - det är frågan!

När man gått en trädgårdsmästarutbildning, kan man titulera sig trädgårdsmästare då?
Självklart tycker kanske en del, medan andra menar att trädgårdsmästare blir man inte hursomhelst, särskilt inte efter enbart två års studier.

När Gunnel Carlsson gästföreläste hos oss i våras tryckte hon särskilt på att trädgårdsmästaryrket kräver ett livslångt lärande. "Tro inte att ni är något, det tar ett helt liv att bli trädgårdsmästare", sa hon lite retsamt till avgångsklassen på deras examensdag i maj i år. I själva verket anser hon att det bara finns en enda person i Sverige är värdig titeln trädgårdsmästare och det är Magnus B. Nilsson, ni vet han som har namngivit den röda solhatten Echinacea purpurea 'Magnus', och han fyllde 100 år 2006...
 
(Bilden är lånad)
 
Enligt Wikipedia är trädgårdsmästare "är en yrkestitel för personer som är yrkeskunniga och yrkesverksamma med skötsel och odling av växter" medan det står att läsa i Nationalencyklopedin att trädgårdsmästaren är "person som är yrkeskunnig inom odling av köksväxter, frukt, bär och prydnadsväxter". Således verkar det vara fritt fram för vem som helst som är yrkesverksam inom trädgårdsbranschen att skriva trädgårdsmästare på visitkortet.
 
Själv vacklar jag en aning och i svaga ögonblick känner jag mig alldeles för osäker för att våga titulera mig trädgårdsmästare efter utbildningens slut. Hur ska jag, med min begränsade utbildning, kunna mäta mig med dem som har en livslång erfarenhet och yrkeskunskap? I andra stunder, när självförtroendet är på topp, sträcker jag på mig en aning och tänker att efter en trädgårdsmästarutbildning borde man trots allt våga bära trädgårdsmästartiteln med stolthet.
 
I det dagsfärska nyhetsbrevet Gröna Trender från grönytekonsultföretaget Acama, diskuteras ämnet. Av en händelse är det en av mina lärare som står bakom artikeln som tar ner diskussionen på djupet.
 
Så, vem har rätt att kalla sig trädgårdsmästare? Finns det några relevanta alternativ till trädgårdsmästartiteln? Vad tycker du?  
 
Magnus B. Nilsson, en "riktig" trädgårdsmästare. (Bilden är lånad)

3 kommentarer:

 1. Klart du ska kalla dig för trädgårdsmästare!!! Skulle bara de allra skickligaste och äldsta få kalla sig läkare, byggmästare etc.???? Varför är vi tjejer alltid så snabba att förminska oss själva. Så där skulle en man aldrig tänka!!!! Klart att du ÄR trädgårdsmästare när du är färdig. Sen vet alla att det finns bättre och sämre både läkare, byggmästare och trädgårdsmästare;)
  Go girl, go!

  SvaraRadera
 2. Hej Bianca!
  Utmärkt frågeställning! Jag gick också omkring första åren och kände mig alldeles för blyg för att kalla mig annat än "jag jobbar med trädgård" Men nu har jag sedan ett par år tagit steget fullt ut och kallar mig både det ena och det andra.
  Med full rätt och väldigt säker på min sak:-)
  Man får väl skilja på vanliga trädgårdsmästare och en o annan Nestor i ämnet;-)

  Kram H.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag känner igen det där med titellering eller vad säger man???
  Jag har inte vågat använda titel fotograf bara för att jag inte har någon utbildning.
  Jag ber om ursäkt för att jag retas med goda kakor utan recept och jag kände faktiskt när jag skrev det att kan man verkligen göra så??
  Så jag håller med dig att det var lite väl magstarkt faktiskt. Fast du var den ända av 40 som påpekade det. Så det var väl lite ok iallafall.
  Ha det gott och det var jättekul att du tittade in hos mig.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera