torsdag 11 november 2010

Att anlägga en trädgård...

...innebär lite mer än planering och plantering av gröna ytor. Jovisst, i många sammanhang innehar växterna naturligtvis huvudrollen på en trädgårdscen, men lika viktiga är de hårdgjorda ytorna som exempelvis uteplatser, gångar, garageuppfarter och murar.

Därför är jag jätteglad över att kursen Utveckling och anläggning av gröna miljöer ingår i min utbildning. Förutom att sätta in växterna i sitt rätta sammanhang får vi lära oss grunderna i markanläggning, ritningsläsning, mätningsteknik, dimensionering och maskinkuskap. Den misstänksamme kanske anar att det osar matte om de teoretiska avsnitten och ja - nu får vi locka fram de gamla rävarna Pythagoras och Pi samt väcka insomnade begrepp som densitet, cylindervolym och cirkelradie till liv igen. Det har hörts många tunga suckar i klassrummet de senaste två veckorna...

Men, den helt klart varierande entusiasmen inför de matematiska inslagen till trots, det riktigt roliga är att vi redan nu får praktisera det vi lär oss i riktiga projekt.


0-18, 8-16, stenmjöl, makadam och bergkross i alla de former. Vi gjorde ett studiebesök vid en krossanläggning som ligger i anslutning till borrhålen vid Hallandsåsens tunnelbygge.


Sekatörer och grepar byttes ut mot varselvästar och bygghjälmar. Outfiten känns på något sätt bekant... Hmm, jag som trodde att jag hade lämnat byggbranschen för gott.


Vi har fått lära oss att använda avvägningsinstrument och därmed är det bara att sätta igång med projekt "Plattsättning på förskola"

 Matjorden ska bort innan bärlager, sättsand och betongplattor hamnar på plats.En del väljer att gräva för hand...


...medan andra tar hjälp av minigrävaren.


4 kommentarer:

 1. Ser väldigt avancerat ut;) det här med matte är ju inte min grej precis. Tur att man inte går din utbildning;) skulle nog inte klara varken matte eller det tunga grävandet. Kul att du är ung och stark! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Halvavancerat men riktigt kul! Och nu fick du mig visst att rodna också: ung? no! stark? nähä!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Vad kul att du tittade in och tipsade om sorten när det gäller skockor.
  Ung och stark får man säga att du är.
  Har du sett vår nya trädgård?
  Oj oj säger jag skall visa den en gång för dig.
  ha det gott så hörs vi
  Annika

  SvaraRadera
 4. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

  SvaraRadera