måndag 7 februari 2011

Att rita trädgårdar och rabatter...

... kan väl vem som helst göra, eller hur?
Det tror jag absolut! Men för att rita dem på beställning och att ta betalt för detta arbete krävs lite mer än att enbart "gilla växter". Det finns många talangfulla trädgårdsälskare med konstnärlig ådra som kanske saknar den fördjupade, gedigna växtkunskapen. Samtidigt är det många med god kunskap om de enskilda växterna, men som inte har förmågan att gestalta dem i ett sammanhang.

Vad jag menar är att det är ett konststycke att behärska förmågan att rita trädgårdar, rabatter och planteringar! Det handlar om att kreera ett förslag och att kunna göra förslaget begripligt för kunden. Det krävs både känsla för färg och form (oh, jag önskar verkligen att jag vore en av de konstnärligt lagda!) och riktigt god växtkännedom. För att bli verkligt duktig krävs även lång erfarenhet och en stor portion talang!

Terminens favoritkurs
Under några veckor i vinter har vi läst kursen Färg- och formlära, som ingår i utbildningen. Innan kursstarten var mina förväntningar ganska tudelade - jag såg verkligen fram emot ämnet, men efter att ha hört om kursens upplägg för förra klassen, hoppades jag inte direkt på något stort. Våra föregångare fick mest kladda och kludda med färger och leka vernissage (inget ont i det, men det är för abstrakt för min smak) - vad jag önskade mig var praktiska och handfasta grundkunskaper i ren trädgårdsdesign!

Idag hade vi det sista kurstillfället i Färg- och formlära och det är faktiskt med stor saknad jag inser att det inte blir några fel lektioner i ämnet. Kursnamnet är nog det enda som är kvar från föregånde år, för oss var läraren en annan och upplägget på kursen helt annorlunda. Och så fantastiskt lärorikt och inspirerande! Vår lärare, Åsa Adolfsson Ahlander, arbetar professionellt med trädgårddesign och är utbildad trädgårdsingenjör vid SLU Alnarp.

Under ett antal veckor har Åsa introducerat oss i ämnet trädgårddesign och varvat de teoretiska föreläsningarna med individuella uppgifter som hon med stor omsorg har gått igenom och gett personlig feedback på. Jag, som saknar naturlig talang att kunna visualisera mina idéer på papper har alltid avundats dem som med lätthet drar några snabba pennstreck och får ihop det till något begripligt. Men efter denna kurs har jag fått så mycket handfasta råd, kunskaper och - framför allt - positiv respons, att jag blir sugen på att utveckla mitt trädgårdritande.

Rabattritning
En av övningarna gick ut på att vi skulle komponera en rabatt utifrån helt fria förutsättningar avseende läge, ståndort och stil. Vi skulle dels rita en planskiss (ovanifrån) och dels framifrån i ett snitt. Till skisserna skulle vi beskriva ett tema och sätta rabatten i sitt rätta sammanhang. Vi skulle också göra en komplett växtlista med bilder, namn och antal växter.

Min rabatt fick namnet Färgstark sommarfröjd och jag har låtit basen i planteringen utgöras av mindre träd och buskar med starka karaktärsdrag. Rabatten har två tydliga områden med helt skilda färgsättningar; chokladstråket domineras av mörkbladiga och mörkt röda växter som varvas med inslag av vitt och orange-gula stråket sprakar av starkt orangea och lysande gula nyanser som kombineras med blåa fält.

Vår fantastiska lärare var så generös mot alla i klassen och proppade oss fulla med superlativ, så nu tillåter jag mig faktiskt att vara lite mallig över att jag efter åtskilliga timmars slit med färgpennor, växtböcker och skallinjaler (i kombination med en svår kreativ ångest) har lyckats komma i hamn med detta. Min blygsamhet förbjuder mig egentligen att visa skisserna offentligt (det har jag ALDRIG gjort med något jag ritat tidigare!) men jag vill visa att det faktiskt går att öva upp en arbetsteknik för hur man kan planera, kreera och presentera en idé. Så, vad sjutton, här är den:


Min första planskiss. Skala 1:100


Ett snitt från samma rabatt, skala 1:10


Växtval - perenner, träd och buskar, lökar, knölar och gräs

I kursen har vi bland annat även ritat var sin trädgård till en radhustomt. Alla i klassen fick samma tomtritning att utgå ifrån och det blev naturligtvis lika många olika förslag som vi är elever i klassen. Samtliga var riktigt bra!

Jag vill verkligen skicka ett extra tack till vår inspirerande, entuiasmerande och kunniga lärare som nog lyft oss alla ett litet snäpp! Tack vare skicklig guidning och en oerhörd positiv feedback har hon inspirerat både mig och många andra i klassen till att jobba vidare med trädgårdsritandet. (Själv ska jag snabbt förkovra mig ytterligare genom distanskursen i trädgårdsdesign som jag läser hos Trädgårdsakademin)

6 kommentarer:

  1. Tänk att vi ska ha så svårt att "framhäva oss själva och till o med skryta lite:)) Egentligen är det väl helt naturligt att vara stolt över något som lyckats prestera. Så himla roligt att genom en bra lärare få mersmak på något som man inte riktigt trodde på:)) Dina skisser ser väldigt spännande ut. Bra gjort:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Så fint du gjort. Och vilken härlig kurs ni verkar ha haft! Say no more. Ser fram emot att höra mer om kursen hos trädgårdsakademin. Är lite sugen på den också men hinner nog inte med det just nu.

    SvaraRadera
  3. Åh vad kul med en blogg från en som går nästan samma utbildning som jag, fast på annan skola. Dom verkar ganska lika utbildningarna annars, men jag är övertygad om att ni har en mer inspirerande miljö än vad vi har... lägger till din blogg på min blogglista.
    Dessutom är vi ju nästan grannar. Himla snygg hemsida oxå, och bra namn på ditt företag. Hoppas det går bra för dig, jag tror att det finns jobb som egen inom branschen när man bor lite centralt som du gör :-)

    SvaraRadera
  4. Oj va roligt. Detta hade hela vår klass nog oxå önskat sig när vi hade denna kurs, men vi fick inte se eller höra någon skymt av en trädgårdsritning tyvärr. Vi fick dock måla mycket stilleben (stavning?)av flaskor och diverse saker på ett bord.
    Tycker att vi skulle fått en liten skymt av det ni fått, kan tycka det hör ihop med utbildningen,, men det e ju min åsikt./ TM10

    SvaraRadera
  5. Åh, Bianca! Det blev ju fantastiskt!!! Jag sneglade på den där distanskursen i höstas... snälla, du kan väl berätta vad du tycker om den. Om det är värt att satsa tiden och pengarna?
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Tusen tack för snälla och smickrande kommentarer!

    Charlotta och Maja: kursen jag läser vid Trädgårdsakademin heter Trädgårdsdesign Primo. (Det finns ju fler nivåer, denna är nummer 2 av 3) Jag har lite svårt att recensera kursen fullt ut ännu eftersom jag bara gått halvvägs, men hade jag kunnat ändra mitt val hade jag absolut bytt till den som heter Hortum idag (nivå 3), den motsvarar nog mina förkunskaper bättre. Jag hade nog trott att Primo skulle innehålla mer konkret ritteknik, men det kommer endast i den slutliga examinationsuppgiften. Mycket av den teoretiska delen är en (mycket) kortfattad sammanfattning av det vi lärt oss i utbildningen och om jag ska vara uppriktig tycker jag att teoripassen som jag hittills tagit mig igenom är ganska tunna, jag hade velat ha mer substans. Men för den som är ganska obekant med ståndort, jordmån, vindförhållanden, klimat, ljusförhållanden etc är det säkert en matnyttig kurs. Såg för övrigt att kursen har blivit avsevärt mycket dyrare än när jag köpte den (runt 4000 kronor dyrare), så kolla noga upp vilken kurs ni väljer så att ni får en som motsvarar era förväntingar och kunskapsnivåer.

    SvaraRadera