tisdag 14 december 2010

Eget företagande - tusen och åter tusen saker att tänka på

En ganska stor del av oss på trädgårdsmästarutbildningen planerar att starta eller har nyligen startat företag. Hela 14 personer (av totalt 27 i klassen) räckte upp handen när vi häromdagen fick frågan om vilka som tänker starta eget. De flesta som enskild näringsidkare med inriktning på skötsel, anläggning, design mm och har privatpersoner som sin främsta målgrupp. Bland de som tog examen i våras är det tolv stycken som driver eget företag, varav sju personer på heltid. De jag har pratat med är mycket positiva till arbetssituationen och har stor tilltro till framtiden.

Skolan har tagit fasta på detta och i utbildningen ingår kursen Ekonomi och ledarskap, vilken omfattar tre poäng. Startskottet var en Starta företag-dag i Lund, en heldag där sex myndigheter, bland andra Skatteverket, Bolagsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen informerade om vad man bör tänka på när man ska starta eget. Och, om vi inte visste om det tidigare, blev vi verkligen varse att det finns ett och annat att fundera över innan man sätter igång.

På schemat dessa veckor har vi också haft grundläggande företagsekonomi, marknadsföring och bokföring. Förra veckan fick vi en tvådagars energisk duvning av allas vår egen Claes-Anders Malmberg på Acama som på sitt personliga och humoriska sätt försökte engagera oss i ämnena anbudsgivning och prissättning.


C-A Malmberg håller låda

Vi har även fått personlig coachning (oh, vad jag har svårt för detta ord - varför finns det inget vettigare svenskt alternativ?) i två omgångar à en timme. Det är genom Bärkraft - ett utvecklingprogram som finansieras av Landsbygdsprogrammet i Skåne - som vi bland annat får möjlighet att bolla våra företagsidéer med en personlig så kallad utvecklingspartner. Det är både nyttigt och energigivande och ett bra stöd på vägen. Programmet innehåller egentligen fler steg än de vi deltar i och skolan har valt att sponsra oss med den första halvan. De som vill får möjlighet att själva köpa till den andra halvan till ett förmånligt erbjudande. Eller...? Det det där sista gäller visst bara en utvald skara i klassen, nämligen de som är bosatta i Skåne län. Vi andra (totalt 8 stycken) blir således snuvade på den lilla julkonfekten.

3 kommentarer:

  1. Nyfiken...
    Varför blir ni snuvade??
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  2. Såhär ligger det till som jag har förstått det: Bärkraft finansieras av Landsbygdsprogrammet i Skåne län och är således ett program enbart för skåningar. Akademi Båstad, som är huvudman för trädgårdsmästarutbildningen, erbjuder klassen att ta del av halva programmet. (Klassen som helhet räknas alltså som "skåning"). De som vill köpa till andra halvan av programmet får göra det i egenksap av privatperson, men får ändå möjlighet att göra det till ett kraftigt reducerat pris. Kruxet är bara att när vi agerar privatpersoner räknas vi inte längre som skåningar, utan vi som bor i andra län (Halland, Västra Götaland etc) blir uteslutna från detta erbjudande. Detta kom som en överraskning både för oss elever och för lärarna som inte hade fått detta klart för sig från början. Tror det helt enkelt beror på en miss i kommunikationen, men det är likaväl trist att alla inte kan delta på lika villkor.

    SvaraRadera
  3. Vad tråkigt att kommunikationen fungerar så dåligt. Hoppas de kommer på någon lösning.
    Birgitta

    SvaraRadera