tisdag 31 augusti 2010

And the winner is...

Första dagen i skolan var vikt åt festligheter. NTAB, som lämnar Norrviken från och med 1 september (vem som tar över driften är för övrigt ännu oklart) bjöd på lunch och tackade oss elever för det gångna läsåret. Vi fick alla diplom för vår medverkan med entrérabatterna och de 10 som fått flest röster av besökarna blev särskilt uppmärksammade. De som kom på 1:a, 2:a, 3:e och 4:e plats fick dessutom fina priser för sina rabatter.

På eftermiddagen höll vi inspark för den nya kullen trädgårdsmästarelever som börjar utbildningen i höst. Sedan var det kick-off för det nya branschnätverket Trädgårdsmästarna - där nya, nuvarande och tidigare elever ska utbyta erfarenheter och nätverka med representanter från trädgårdbranschen. Middag, inspirationsseminarium med Marie och Gustav Mandelmann och sen fest stod på programmet.

Men viktigast av allt - entrérabattstävlingen är alltså avgjord och här är resultatet:

På 10:e plats
Emanuel Andersson med "En salig röra"

På 9:e plats
Lisa Bergström med "En skogsdröm"

På 8:e plats
Gunilla Henningsson med "I Roslagens famn"

På 7:e plats
Lotta Björck med "Min väg" (Lotta vann förra årets tävling och var särskilt inbjuden att delta även i år)

På 6:e plats
Marie Hellberg med "En plats i solen"

På 5:e plats
Mattias Månsson med "Kungens kurva"

På 4:e plats
Maria Berggren med "Till morfar"

På 3:e plats
Anna-Mia Karlsson med "Vickans kondis"

På 2:a plats
Mari Lindsjö med "Som på mormors tid"

Och.... Den mycket välförtjänta vinnaren av 2010 års entrérabatt är:
Lena Larsson med "Hannu-feber"


En glad och lite överrumplad pristagare. Här är Lenas egna ord om sin rabatt:
"Jag blev helt begeistrad av Hannu Sarenström när han hade en härligt inspirerande föreläsning för oss trädgårdsmästarelever på Norrviken. Hannus sätt att se på trädgård fick mig att släppa alla måsten om hur man tror att det skall vara i en plantering. Det behöver inte vara 5 eller 7 av samma sort. Sätt växterna där du känner, bara du tycker det blir fint. Lite pynt i trädgården skapar spänning och atmosfär tycker jag. Nu när jag står inför att lämna en älskad trädgård har jag tagit med mig växter jag inte kan vara utan, inte en enda kan jag avstå ifrån. Jag måste ha alla med mig..."

















söndag 29 augusti 2010

Kärt återseende!

(eller: Knockad av växtkraften!) 

I morgon börjar skolan igen och jag har just landat med mitt pick och pack på Norrviken. Jag laddade för en kvällstur i parken och det var verkligen ett kärt och känslosamt återseende. Det har hunnit gå en och en halv månad sedan jag senast var på Norrviken och det är fantastiskt mycket som har vuxit upp sedan dess. Jag minns vårens hårda slit med våra olika projekt; köksträdgården, renässansträdgården, vinterträdgården, utställningsväxthuset, nordtyska trädgården och inte minst våra entrérabatter. Vi kämpade otroligt hårt för att få allt på plats innan vi lämnade skolan och Norrviken inför sommaruppehållet och trotsade både regn och sena kvällar.

Entrérabatterna har fått en rejäl skjuts av långvarig värme och (till slut) välbehövligt regn. Många av dem är fantastiskt  ljuvliga och jag ska ta mig en ordentlig runda med kameran endera dagen. Men jag tappade verkligen hakan när jag fick se min egen rabatt, "Grönt är skönt", den hade vuxit till oigenkännlighet. Inte vackert dierkt, men jag fick mig ett riktigt gott skratt. Och jag är trots allt ganska stolt över att jag faktiskt lyckades få mina purjolökar, som jag införskaffade från grönsaksdisken i en av ortens livsmedelsbutiker och utan pjosk bara tryckte ner i jorden, att blomma!


Min första skiss av rabatten. Jag såg framför mig grönsaker i olika färger och former som bildade ett tydligt mönster. Såhär presenterar jag min rabatt för besökarna:
"GRÖNT ÄR SKÖNT - För mig är grönsaker mer än enbart nyttoväxter. Förutom att de är fantastiskt roliga att driva upp från sådd till skörd, älskar jag dem för att de är så vackra, inte minst i den kreativa köksträdgårdens fantasifulla kompositioner. Deras skönhet, spännande former och mångsidighet väcker min lust att odla. Därför vill jag hylla dem med en helt egen tolkning av begreppet grönt är skönt. Alla växter i min rabatt är ätliga, även blommorna. Varsågod, sträck in en hand och provsmaka!"

Här följer en liten bildkavalkad av min rabatt - från planeringsstadiet till dagens, eh..., grönsaksdjungel. Voilà!

I början av mars. Snön låg i drivor och täckte halva stammen på päronträdet som står i min rabatt. Känns oerhört längesen.


I slutet av april kom första jordlasset på plats. Vi har haft en riktigt bra dialog med Rölunda Gård, som sponsrade alla elever med jord, gödsel och täckmaterial.


Sådärja, nu är det bara att börja plantera ut alla småplantor som jag har sått, pysslat, vattnat, täckt med fiberduk, flyttat ut och in och ut och in och ut och in....

 
Okejdå, jag får väl erkänna att just purjolökarna inte kommer från någon av mina fröpåsar. Det var ett roligt experiment som faktiskt lyckades.




I början av maj. Här testar jag min krukidé.


Mitt fina smidestorn som jag är så glad över. Det är Johan Hoffman på Hoffmans smide i Båstad som har tillverkat det åt mig efter en ritning som jag hittade på Claus Dalbys blogg. Ett stort tack till er båda!


Den 21 juni. Nu börjar man ana rabattens struktur.


"Krukspirorna" har Johan Hoffman tillverkat efter mina skisser. 


Första purjolöksknoppen!




Mangold på nära håll. Jag planterade en liten häck av sorten 'Bright Lights' längst ut mot gången. Under mangolden skymtar täckmaterialet som jag använder, nämligen kakaoflis. Det var spännande att testa ett för mig nytt material som enligt den svenska leverantörens utsago håller både sniglar och ogräs borta från planteringarna.


En serpentin av palmkål som kantas av 'Lollo Rossa'

Krukor på rad...


Älskade purjolöksknopp.


I början av juli hade rosenbönorna svingat sig hela vägen upp i smidestornet.


I slutet av juli såg rabatten ut så här.


Bronsfänkålen i rabattens bakkant är en ny bekantskap som jag definitivt ska återkomma till.


Solrosorna har en given plats i köksträdgården!


Blommande purjolök!


Ikväll var jag endast utrustad med min mobilkamera. Det var lite för mörkt för att det skulle bli några bra bilder, men den här kanske ger en liten hint om hur mycket det har vuxit sedan sist.


Purjolöken blommar fortfarande med blommor stora som tennisbollar. Det kommer inte bli ett år utan min nya favorit i mina egna rabatter därhemma!


lördag 21 augusti 2010

Prunus avium, Prunus cerasifera,

Prunus domestica, Prunus laurocerasus, Prunus maackii, Prunus padus, Prunus serrula, Prunus spinosa...... Puh!!!

Sommaren svepte förbi mig med en lång, skön suck. Mina två härliga veckor hos Mandelmanns känns avlägsna och sedan dess har jag inte ägnat vare sig skolan eller bloggandet många minuter. Jag har varit ledig!

Nu har jag smygstartat höstterminen lite grand och gör två veckors praktik. Privata omständigheter har gjort att jag inte är på Österlen och Mandelmanns som planerat, utan istället på Nisses Växter i Uddevalla - ett mer än värdigt alternativ. Men mer om det vid ett senare tillfälle.

Prunus på längden och tvären
Vår lärare skickade med oss en skön sommarhälsning i form av den nätta uppgiften att lära oss närmare 170 träd och buskar till höstens terminstart. Nyligen fick vi veta att vi ska tenta av dessa redan första skolveckan. Det kommer att bli en tuff uppgift och jag måste erkänna att jag borde ha börjat plugga dessa tidigare. Mycket tidigare. Hur i hela friden ska jag till exempel lyckas se skillnad på alla dessa prunusar?

Men jag har ett ess i skortärmen, nämligen den eminenta Lignosskivan. Det är en CD-romskiva som beskriver över 1000 arter och sorters träd och buskar med text och bild. En fiffig funktion gör att man kan förhöra sig själv på de växter man själv valt ut. Min räddning!



Tack Martin Ågren och Lars Karlsson för hjälpen!