onsdag 26 januari 2011

Det kom ett mejl...

"Hej hej!
Sitter och avvecklar mig själv på jobbet och tänkte passa på att skriva några rader till dig och tacka. Jag har ivrigt läst din blogg senaste året och nu är jag snart på väg för kursstart till Enköping och trädgårdsmästarutbildning med ledarskapsinriktning. När jag oroat mig för framtiden och känt att jag måste övertala mig själv och min omgivning att jag är på rätt väg, så surfar jag in och läser om hur det går för dig.

Det är verkligen svårt att lämna en tjusig kommunikationskarriär. Men ibland måste man bara blunda och hoppa. Vill med dessa rader tacka dig för all inspiration och som förebild under en besvärlig tid, då jag funderade mycket över vad som känns meningsfullt i livet.

Hoppas att även jag med stolthet vågar kalla mig för trädgårdsmästare om två år. Tusen tack för all pepp och varmt lycka till i nya arbetslivet.

Med vänlig hälsning,
M"


Jag blev alldeles varm av dessa fina ord. Tack! Och tack alla okända och kända som lämnar små kommentarer kring mina inlägg, det värmer så. Och bara vetskapen om att ni är några stycken varje dag som kikar in för att se vad jag har skrivit gör mig motiverad att fortsätta.

Mitt ursprungliga syfte med bloggen var egentligen helt enkelt att dokumentera vissa nedslag under min utbildningstid för eget bruk. Tiden rusar ju på och detta har varit ett sätt för mig att stanna upp emellanåt och reflektera över den tid jag spenderar på Norrviken. Om mitt bloggande har givit någon en liten puff att faktiskt ta steget och söka in till någon av de trädgårdsmästarutbildningar som finns i landet är det ju helt fantastiskt.

måndag 17 januari 2011

Ingen mer trädgårdsmästarutbildning vid Norrvikens Trädgårdar

De som började den tvååriga trädgårdsmästarutbildningen i höstas blir troligtvis den sista kullen som får förmånen att utbilda sig vid Norrvikens Trädgårdar. Åtminstone på ett tag, för när YH-myndigheten idag offentliggjorde vilka utbildningar som får beviljat statsbidrag framöver var Trädgårdsmästarutbildningen vid  Norrvikens Trädgårdar som bedrivs av Akademi Båstad var alltså inte en av dem. Av totalt hela 885 ansökningar (inom alla utbildningsområden) i hela landet var det endast 235 som beviljats stöd.



Det är naturligtvis en stor besvikelse och det väcker faktiskt en del frågetecken hos mig. Kanske inte specifikt det faktum att Akademi Båstad inte får fortsätta att bedriva trädgårdsmästarutbildningen vid Norrviken, utan att inte en enda KY-utbildning inom trädgårdssektorn i hela landet kommer att starta till hösten.

YH-myndigheten har klumpat ihop utbildningarna inom lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske i en enda grupp som tillsammans har ansökt om 503 utbildningsplatser. Av dessa har 187 platser beviljats, bland annat för gårdsmästare, beridare, klövvårdare, headgreenkeaper med sportytor, yrkesbiodlare, skogsvårdstekniker med flera. Men antalet trädgårdsmästarplatser är alltså noll. I hela Sverige!

Såhär förklarar YH-myndigheten bakgrunden till bedömningarna på sin hemsida:
"Det finansiella utrymmet är begränsat, vilket medför att det inte varit möjligt att prioritera alla ansökningar, även om kvalitet och måluppfyllnad är god. I första hand har myndigheten valt att prioritera utbildningar som leder till kompetenser med stort eller mycket stort värde för arbetsmarknaden."

Tillväxten inom trädgårdsbranschen är stor och framtidsutsikterna är riktigt goda. Alla tendenser pekar på att trädgårdsnäringen kommer att växa och analytiker och andra förståsigpåare matar oss med samma budskap: trädgårdnäringen är en blomstrande branch! Och om man omsätter denna statistik till rena fakta för dem som har gått utbildningen vid Norrviken ser man samma sak: majoriteten av de som tagit sin examen arbetar idag inom trädgårdsnäringen. Så sent som för ett år sedan var man faktiskt så säker på att utbildningen skulle leda till arbete att man utfäste en jobbgaranti efter examen.

Hur ska man då tolka YH-myndighetens beslut?

fredag 7 januari 2011

Hjälp, jag har fått jobb!

(Läs: Jippie, jag fick drömjobbet!)

Två läsår går fort, oerhört fort. Allra helst när man befinner sig i ett ständigt trädgårdsrus, vilket är precis vad jag har gjort sedan jag fick mitt antagningsbesked den där dagen för ungefär ett och ett halvt år sedan. I dagarna påbörjade jag min fjärde och sista termin på utbildningen vid Norrvikens trädgårdar och den 13 maj tar jag min trädgårdsmästarexamen. Sedan är det alltså dags att börja mitt nya yrkesliv som trädgårdsmästare. "Tjohoo, vad roligt det ska bli!" tänker jag de allra flesta dagar. "Hjääälp, hur ska det gå?" undrar jag också emellanåt.

Inom trädgårdsbranschen finns det inte många kvalificerade jobb att söka och de få tjänster som utannonseras är oftast säsongsarbeten. Men branschen växer för varje år och potentialen finns där, det vet jag. Därför smygstartade jag mitt lilla enmansföretag redan i somras för att kunna satsa vidare på den verksamheten när skolan väl är slut. OM jag inte skulle ha ett "riktigt" jobb att gå till då, vill säga. För det står ju naturligtvis överst på min önskelista. Tanken på att hitta ett riktigt bra ställe där jag skulle få arbeta med det jag tycker är allra roligast, ett ställe där jag kan fortsätta att lära mig och utveckla de kunskaper jag har lagt grunden till genom min utbildning, har funnits där hela tiden. Men, som sagt, dessa jobb växer inte på träd och när det finns några att söka står det ofta många, kvalificerade personer på kö att söka.

Men hittills har jag nöjt mig med att sondera terrängen därute och tittat mig omkring efter potentiella jobb. Ännu har det inte dykt upp något som känts lockande att söka, utan jag har väntat och hoppats på att det där drömjobbet eventuellt skulle dyka upp så småningom. Och om det trots allt inte skulle dyka upp något sådant, ja då skulle jag ju satsa med full kraft på det egna företaget, Timotej Trädgård.


Så, om någon skulle fråga mig om vad jag helst av allt skulle vilja göra efter min examen skulle jag alltså utan tvekan svara: att arbeta med växter (såklart), gärna på ett ställe där jag får möjlighet att lära mig ännu mer och där jag får möta och hjälpa kunder. Jag skulle vilja kombinera försäljning med rådgivning, anläggning, plantering och design och.... tamejtusan, nu verkar det faktiskt som jag kan sluta dagdrömma. Jag har nämligen blivit erbjuden en anställning på Nisses Växter i Uddevalla och jobbet innefattar precis det jag just nämnde! Dessutom får jag möjlighet att knyta an arbetet till mitt tidigare yrkesliv inom kommunikation och marknadsföring.

Min anställning börjar samtidigt som utbildningens allra sista LIA-period äger rum och redan nu ska jag, parallellt med studierna, påbörja arbetet med att utveckla deras hemsida.

Och i ruset av detta roliga besked upprepar jag gärna budskapet som en tidigare elev på samma utbildning förmedlade: vikten av en bra prakikplats.

söndag 2 januari 2011

Timotej - snart i en trädgård nära dig....

Min fina vän och tillika kurskamrat på trädgårdsmästarutbildningen har hjälpt mig att ta fram en logotyp till mitt lilla företag, Timotej Trädgård.



Visst är den fin! Under våren kommer jag att lägga lite tid på marknadsföring så att jag är riktigt redo att ta det stora klivet ut i verkligheten efter examensdagen. 

Tusen tack Mattias Månsson, för hjälpen med logotypen!