torsdag 9 september 2010

Det bidde en liten notis i Sydsvenskan...

Mot England!

Om några dagar tar klassen vårt pick och pack, laddar den full med kameraminne, pund och engelsk trädgårdslitteratur.

Vi kommer att göra en sjudagarsresa (vissa stannar enbart i fem dagar) och besöka hela elva trädgårdar från Cornwall på den sydvästligaste spetsen till sydöstra England. Vad sägs om den här smaskiga turnéplanen?

Hillier Gardens, Romsey
Compton Acres, Dorset
The Lost Gardens of Heligan, Cornwall
Eden Project, Cornwall
The Garden House, Devon
The Manor House
Hestercombe Gardens, Taunton
Thrive Trunkwell Garden Project, Reading
Wisley Gardens, Surrey
Great Dixter, East Sussex
Sissinghurst Castle, Cranbrook

Mumma, va! Det är nästan så jag blir lite avundsjuk på mig själv...

onsdag 8 september 2010

Trädkramardagar

Höstterminen är i full gång och läsårets inledning kunde varit sämre. I år startar vi med trädkunksap och beskärning och den här veckan är vi ute praktiserar våra kunskaper.

Jag måste ta tillfället i akt och hylla en fantastiskt bra bok i ämnet, den numera klassiska Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman. Den är oumbärlig i beskärningssammanhang och används av både trädgårdamatörer och yrkesproffs.



Ok, vi tar en liten repetition i korthet. Man beskär ju som bekant av flera olika anledningar:
  • För att styra eller kontrollera tillväxten
  • För att stimulera blomsättning och fruktutveckling
  • För att undvika och lindra skador
  • För att uppnå en estetiskt tilltalande form
Men det viktigaste jag har lärt mig är att varje ingrepp man gör måste kunna motiveras. Beskärningen får aldrig bli ett självändamål!

Många av prydnadsträden på Norrviken är riktigt illa åtgångna med skador, rötangrepp och sjukdomar. En stor andel av de träd som är friska är dock ganska eftersatta och behöver beskäras för att de helt enkelt inte har tagits om hand i tid. Under två dagar fick vi arbeta två och två och ansvara för beskärningen av ett antal träd på olika platser i parken. Jag och min beskärningskompis tog oss an några Prunus i Körsbärsträdgården.

En Prunus Sato-zakura-Gruppen ´Kanzan' som är redo för beskärning. Praktkörsbär heter det på svenska. Eller?


Vad heter trädet egentligen? Enligt växtlistan som vi ska lära oss heter just detta träd japanskt prydnadskörsbär på svenska. Det råder ofta förvirring i namngivningen. Svensk Kulturväxtdatabas, http://www.skud.se/, är en guldgruva i sammanhanget.

Det första vi gav oss på var rotskotten. Bort med dem!


Horisontella grenar på relativt låg höjd försvårar skötselarbetet i parken. Den här grenen riskerar att fastna i åkgräsklipparen och har dessutom vuxit in i trädkronan på trädet bredvid. Vi bestämmer oss för att ta bort den.


Stora och tunga grenar riskerar att fläka sönder stammen när man kapar dem. Därför tar vi ner grenen i tre steg. Först sågar vi ett avlastningssnitt på undersidan av grenen.


Därefter lägger vi ett snitt på ovansidan, en bit längre ut på grenen.


När grenen knäcks av lämnas inga skador på stammen. Nu sågas grenstumpen av intill grenkragen för att trädet ska kunna valla över sårytan och skadan bli minimal.