tisdag 18 maj 2010

Nu händer det grejer i entrérabatterna!

Den senaste veckan har det verkligen varit febril aktivitet vid entrérabatterna på Norrviken. Varje ledig stund har det grävts, fixats, pysslats och byggts för att rabatterna ska bli färdiga enligt tidplanen. Eller nja, viss förskjutning blir det nog på en del håll eftersom våren kom så mycket senare än vad vi hade räknat med. Tanken var från början att alla rabatter skulle vara färdigställda nu på fredag, men än är det många växter som inte är redo att komma ut i jorden ännu.


Alla besökare kan rösta på sin favoritrabatt under sommaren. Första pris till den som har röstat på den vinnande rabatten består av en trädgårdsdesignkurs från Trädgårdsakademin. Vill du se förra årets vinnarrabatt, som skapades av Lotta Björck? Klicka här så kommer du till Helen J:s blogg.

Årets gemensamma tema är "sittplats". Det har vi löst på lite olika sätt.

Varför inte slå sig ner en stund på stubben vid brasan?

Coola stolar!




Nedan detaljbilder från min rabatt. Det vackra smidestornet har smeden Johan Hoffmann på Hoffmanns Smide i Båstad tillverkat åt mig.



Fler dagsfärska glimtar från entrérabatterna. (Klicka på bilderna för att visa större format)











torsdag 13 maj 2010

Examensdag för avgångsklassen


Regnet stod som spön i backen när avgångsklassens examensdag. Men vad gjorde det, dagen var fylld av glada leenden, en och annan fuktig ögonvrå och många gratulationer. Precis som det ska vara när man tar examen.

Tillsammans med anhöriga och vänner fick vår klass möjlighet att fira de nyblivna trädgårdsmästarna. Lärarna, ledningsgruppens ordförande, utbildningsledaren och rektorn turades om att hylla eleverna och deras fina prestationer. Och visst har de kämpat på bra under sina två år på Norrviken. Resultatet kan de vara riktigt stolta över: 12 har startat egna företag inom trädgårdsnäringen, 7 har fått tillsvidareanställning, 13 är säsongsanställda och 2 har fått vikariat.



Programmets höjdpunkt var nog ändå Gunnel Carlsson, som hade bjudits in som hemlig gäst. Hon höll en härligt inspirerande föreläsning och skickade med glimten i ögat ett tydligt budskap till avgångsklassen: "Tro inte att ni är något, det tar ett helt liv att bli trädgårsmästare".


Sista bilden där hela avgångsklassen är samlade? Nu väntar en spännande framtid för dessa nybakade trädgårdsmästare.

tisdag 11 maj 2010

Full fart i maskinparken!

Något som man har väldigt stor nytta av i trädgårdsmästaryrket är alla de hjälpredor som står till förfogande. Och nu pratar jag inte om trädgårdstomtar, hjälpsamma vänner eller liknande utan om de verktyg och maskiner som underlättar skötselarbetet betydligt. Under våren har vi en ganska omfattande skötselkurs där en stor del av den schemalagda tiden ägnas åt maskinkunskap. Vi får bland annat utbildning i att hantera traktor med diverse tillbehör, frontlastare, åkgräsklippare, röjmotorsågar, vertikalskärare, kantskärare, trimrar med mera.

Vår lärare demonstrerar hur frontlastaren fungerar.


Min klasskamrat Marie luftar gräsytorna i barockträdågrden med hjälp av en vertikalskärare

Eftersom Norrviken är en stor park finns det många tillfällen att använda maskinerna i det praktiska arbetet. Under våren har vi åtminstone en hel dag varje vecka som vi utför parkskötseln, vilket naturligtvis är oerhört givande för oss samtidigt som Norrviken får ett ordentligt lyft. Jag har tidigare nämnt att det endast är två personer som ansvarar för parkens skötsel och det är förstås välkommet att vi hjälper till med det vi kan, samtidigt de ger oss bra handledning på plats.

Idag har jag, tillsammans med två klasskamrater kantskurit några av Norrvikens gräsmattor. Så här såg det ut innan arbetet:


Med kantskärarens hjälp fick kanterna sig en liten ansiktslyftning.


Och så här blev resultatet:

måndag 10 maj 2010

Glädjefnattet som fastnade i halsen

I övermorgon tar "tvåorna", det vill säga klassen som går andra året på samma utbildning som jag, examen. I två år har de slitit och kämpat, pluggat och praktiserat, strävat och längtat efter att få uppleva den magiska dagen då det svart på vitt står klart att de har nått det efterlängtade målet - att bli trädgårdsmästare.

Men efter att ha pratat med några av eleverna och fått en detaljerad lägesbeskrivning genom Helen J:s blogg, har jag förstått att Den Stora Examensdagens förmodade eufori och glädjeyra under de senaste dagarna förbytts till något som liknar något annat än en festhögtid.

Jodå, examensdagens festligheter kommer att äga rum planenligt och eleverna ska avtackas en och en under pompa och ståt. Men många av dem kommer att få gå därifrån utan sina examensbevis. I korthet handlar det om dålig planering och brister i undervisningen som är orsaken till detta. Några exempel är att inlämnade uppgifter har försvunnit och att många i klassen den allra sista veckan i skolan har fått reda på att de har gamla rester som de inte tidigare vetat om. En av delkurserna innehåller inlämningsuppgifter som har begärts in i sista stund och som blivit underkända på grund av detaljkunskaper som läraren inte har tagits upp på de teoretiska undervisningslektionerna.

Idag, två dagar innan examensdagen, har skolledningen efter att ha tagit del av avgångsklassens högljudda protester, vidtagit åtgärder som gör att merparten av eleverna ändå blir godkända på sina kurser och därmed kommer att få ut examensbevisen i tid. Trots det kan jag inte annat än att reagera på hur de har blivit behandlade. Och att döma av alla bloggkommentarer som Helens inlägg gav är detta något som har hängt med utbildningen sedan första årskullen. Under de två terminer som snart gått sedan jag började utbildningen har både jag och mina klasskamrater också känt en enorm frustration över liknande brister och detta har vi också påpekat för utbildningsansvariga. Mycket har vi blivit betydligt bättre och Akademi Båstads (som tog över utbildningen i höstas) har också visat oss att deras oss löften om krafttag och uppryckningar har gett resultat. Men trots stora ansträningningar från utbildningsledningen är det fortfarande mycket som återstår att göras.

Som elevrepresentant i ledningsgruppen och medlem i utbildningens kvalitetsgrupp kommer jag att fortsätta driva de här frågorna, så att vi och kommande elever får den fina utbildning som vi har valt att satsa mycket tid och engagemang i. Jag tror på en konstruktiv dialog mellan oss elever, lärare och utbildningsledningen. Under tiden tänker jag försöka fokusera på allt som är så fantastiskt med att vara här på Norrviken; denna underbara miljö, mina fantastiskt härliga klasskamrater, de ovärderliga lektioner som ger mig en massa värdefull kunskap och, inte minst, de lärare och ansvariga som faktiskt lägger ner hela sin själ för att vi ska få en så bra utbildning som möjligt.

Och på onsdag tänker i alla fall jag fira och höja ett champagneglas för alla tappra och duktiga elever i avgångsklassen!

tisdag 4 maj 2010

Timotej trädgård - kan det va´ nåt?

Parallellt med min utbildningstid planerar jag att i sakta mak starta upp mitt nya trädgårdsföretag. Eftersom jag inte har helt klart för mig hur framtiden ser ut och därför ännu inte vet exakt vilken inriktning företaget ska ha, vill jag vara öppen för flera olika möjligheter. Helt klart är dock att jag redan nu i någon mån vill ägna mig åt trädgådsskötsel och de tjänster som detta inrymmer. I framtiden finns även odling, försäljning, planering mm med i tankarna.

När jag nu tänker göra en formell registrering av företaget funderar jag såklart mycket på ett lämpligt namn. Jag vill att namnet ska ha en personlig anknytning och naturligtvis med en tydlig koppling till trädgård. Jag vill dock inte att namnet ska specificera inriktningen i detalj, just för att ha möjlighet att utveckla inriktningen efter hand.

Det namnförslag som hittills har hängt sig kvar i mina tankar är just Timotej Trädgård. Timotej anspelar på mitt efternamn som är Timoteusson.

Känn på namnet, hur ligger det i munnen, vad ger det för associationer? Kom gärna med spontana kommentarer och hissa eller dissa! Jag behöver er hjälp och stöd för att komma vidare i processen.

måndag 3 maj 2010

Första uppdraget - ett jobb som gav mersmak!

På trädgårdsmässan i Malmö tidigt i våras lanserade min klass ett koncept som vi kallar för Rent-a-student. I korthet går det ut på att vi erbjuder några timmars trädgårdsskötsel för en ringa peng. Pengarna går till vår gemensamma studieresa till England som vi ska göra i höst och på köpet får vi möjlighet att vara ute och praktisera våra kunskaper irl.

I torsdags var det så dags för mitt allra första trädgådsuppdrag. Och vilken pang-start det blev! Tillsammans med tre klasskamrater gav jag mig iväg med sekatören och andra handredskap i högsta hugg till en av trädgårdssveriges numera kanske mest inspirationsfyllda privatträdgård. Inte fy skam, eller hur?



Vi rensade ogräs, kanstkar gräsmattan, klippte rosor och gödslade... Bland annat.


Vi hann med en hel del, men långt ifrån allt, på de få timmar vi var där. Men det var en magisk kväll, den varmaste hittills. Och trädgården är verkligen alldeles underbar, med terasserade avdelningar, skrymslen och vrår och sådär härligt översållad av blickfång vart man än vänder sig. En lisa för själen, helt enkelt.

Trädgårdens ägare var minst lika engagerad i arbetet som oss andra. Och där fastnade hon visst på bild. Det kanske är någon bloggvän som känner igen henne, hon där till höger?

Jovisst, det är Annika Christensen, med bloggen Naturliga Ting. Hon som tar alla de där stämningsfulla fotona som syns i både trädgådstidningar och -böcker. Och som nyligen har givit ut boken En lisa för själen tillsammans med Eva Robild. Och som snart ska få ett alldeles eget frimärke utgivet.


Med så många järn i elden är det inte undra på att hon har svårt att hinna med allt i den egna trädgården. Och vi är naturligtvis jätteglada för att vi kunde göra en liten insats.

På onsdag är det dags för nästa trädgårdsuppdrag, men då i en helt annan trädgård. Rent-a-student-patrullen gör sig redo!